اشعه X در دندانپزشکی
عکسهای اشعه X که با نام رادیولوژی نیز شناخته میشود، بخش مهمی از هر برنامه ی درمانیِ دندان است. این عکسها علاوه بر کارکردِ تشخیصی، برای پیشگیری هم به کار میروند؛ چرا که به کمک آن، دندانپزشک میتواند مشکلات بالقوه ی دهان را قبل از وخیم شدن، بیابد.
اشعه X، شکلی از انرژی است که از بافتهای نرم عبور میکند و توسط بافتهای متراکم جذب میشود. دندانها و استخوانها بسیار متراکمند؛ بنابراین اشعه X را جذب میکنند، در حالی که این اشعه به راحتی میتواند از لثه ها و بافت گونه ها عبور کند.
انواع دسته بندی
تصویربرداری با اشعه X به دو دسته کلی تقسیم میشود: داخل دهانی و خارج دهانی. در تصویربرداری داخل دهانی (اینترااورال)، نوار اشعه X در داخل دهان قرار گرفته و در تصویربرداری خارج دهانی(اکسترااورال) نوار اشعه X در خارج دهان قرار میگیرد.
عکس های داخل دهانی متداول ترین شکلِ تصویربرداری در دندانپزشکی هستند و جزئیات زیادی از دندانها، استخوانها و بافتهای نگهدارنده دهان را در اختیار ما میگذارند. این تصاویر به دندانپزشک اجازه میدهند تا:
پوسیدگیهای و حفرههای دندان را پیدا کند.
بتواند ریشه های دندان را ببیند.
وضعیت استخوان های اطراف دندان را بررسی کند.
در صورت وجود، بیماری پریودنتال (لثه) را تشخیص دهد.
وضعیت دندانِ در حالِ رشد را بررسی کند.
یا در سایر موارد از سلامت دندانها اطمینان حاصل کند.
دانستن
مزایای تصویربرداری با اشعه X به خوبی مشخص است: این تصاویر به دندانپزشکان کمک میکنند تا مشکلاتِ معمولِ دهان و دندان مثل پوسیدگی ها، بیماری های لثه و یا برخی عفونتها را تشخیص دهند. دندانپزشکان با استفاده از عکسهای رادیولوژی قادرند داخل دندانها و زیر لثه ها را مشاهده کرده و از وضعیت سلامت استخوانها و بافتهای نگهدارنده دندان، آگاه شوند.
دندانپزشک میتواند انواع مختلفی از تصویربرداری اشعه X را درخواست کند. نوع تصویربرداری، به نوع درمانی که قرار است بر روی بیمار انجام شود بستگی دارد.
برخی از متداولترین شیوه های تصویربرداری با اشعهX، این موارد هستند:
پری آپیکال(تک دندان)
نمایی از تمام دندان، از تاج تا استخوان نگهدارنده دندان را در اختیار میگذارد.
بایت وینگ
نمایی از دندانهای عقبیِ بالا و پایین در اختیار میگذارد. این شیوه ی عکسبرداری، نحوه ی تماس دندانها یا روی هم قرار گرفتنشان را نشان میدهد و به دندانپزشک کمک میکند پوسیدگی دندانهای عقبی را، در صورت وجود، تشخیص دهد.
پانورامیک
نمایی از دندانها، فکها، ناحیه ی اطراف بینی، سینوسها و مفاصل فک، در اختیار میگذارد و اغلب در مواردی استفاده میشود که قرار است برای بیمار، درمانهای ارتودنسی یا ایمپلنت دندان انجام شود.
اکلوزال
نمایی کامل از کف دهان را در اختیار ما میگذارد و نحوه قرارگیری فک بالا و پایین بر روی هم را نشان میدهد. این نوع تصویربرداری، سیر رشد دندانهای کودکان و دندانهای شیری و دائمی آنها را نشان میدهد.
تصویربرداری های اشعه X عموماً در مطب دندانپزشک یا متخصص دندان انجام میشود. ابتدا، متخصص دندان، شما را با یک روپوش سربی میپوشاند تا بدنتان از تابش اشعه مصون بماند. سپس، یک قطعهی پلاستیکی کوچک را در دهانتان میگذارد و از شما میخواهد آن را گاز بگیرید؛ این وسیله، فیلم اشعه X را در سر جای خود نگه میدارد. سپس تکنیسین، از محل موردنظر عکسبرداری خواهد کرد. این فرآیند، دردناک نیست و تا زمانی که از کل دهان عکسبرداری شود، ادامه خواهد یافت. با استفاده از تصویربرداری اشعه X ِ دیجیتال، بیمار پرتوهای مضر کمتری دریافت خواهد کرد، علاوه بر این، استفاده از این دسته تصاویر راحتتر است و کمتر طول میکشد.
برنامه ریزی
تصویربرداری اشعه X از دندان بسیار ایمن است و شما یا کودکتان را در معرضِ حداقلِ تابشهای مضر، قرار خواهد داد. اگر همه ی استانداردهای ایمنی رعایت شوند، تجهیزاتی که امروزه برای تصویربرداری اشعه X استفاده میشوند، پرتوهای اضافی را حذف کرده و دندانپزشک را قادر میسازند تا پرتو X را روی قسمت خاصی از دهان متمرکز کند. دندانپزشک میتواند با استفاده از فیلمهای با سرعت بالا، میزان تشعشعات دریافتیِ بیمار را کاهش دهد. روپوش سربی، بدن را از گردن تا زانوها میپوشاند و از آن در برابر پرتوهای سرگردان محافظت می نماید.
:: بازدید از این مطلب : 67
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0